law-abiding-citizenClyde Sheltons kone og barn blive brutalt myrdet for øjnene af ham, og han kan intet gøre for at stoppe det. Senere finder politiet de to skyldige, og advokaten Nick Rice skal så prøve at få dem dømt. Desværre kan han kun lave en aftale med den rigtige morder, så han får 5 år, og den anden hånlanger får dødsdom. Det vil Clyde ikke gå med til, men Nick har allerede arangeret det. 10 år efter skal den dødsdømte så henrettes. Men noget går galt, og han lider en grufuld død. Kort efter finder de den anden mand, som kun fik 5 år, brutalt myrdet, og opskåret i mange dele. Nick finder hurtigt den skyldige. Clyde Sheltons.

Clyde kommer bag tremmer, og Nick skal så forhøre ham. Clyde går med til at ærkende sig skyldig, og Nick tror at sagen er slut. Men Clyde advare om at flere folk vil dø, og denne gang er det folk ansat i retssytemet der står for skud. Og det vare heller ikke længe før at advokater, dommere og politimænd begynder at dø. Clyde vil hævne sig på det ikke retfærdige system, og få det til at synke i grus. Nick skal nu tage stilling til om han vil gå ind for Clydes krav, eller om han vil prøve at stoppe ham. Problemet er bare, hvordan stopper man en morder, der allerede er bag tremmer?

Det er F. Gary Gray(The Italian Job og Be Cool) har intrueret filmen. Han laver for det meste musikvideoer, men han er ikke ligefrem grøn til at lave film. For han her lavet en fremragende film. Og med Gerard Butler(Gamer og 300) som Clyde og Jamie Foxx(Stealth og Miami Vice) som Nick, har han skabt en fantastiks konflikt mellem to mænd, som egentlig begge har gode pointer. Selve handlingen er hurtigt fastlagt, men den er ikke sørlig forudsigelig, hvilket er godt. Og hvis man kigger meget efter, så vil man se, at Gary måske ufrivilligt har lånt lidt fra Saw serien. Måden de små fæller og dødsfald fungere, designet af en mand der intet har at miste, og som søger retfærdighed.

Hvis man skal beskrive denne film, så er det nok en mildere og større udgave af Saw. Den er meget dyster og mørk, men den går ikke til grænsen. Den holder igen på sig selv, og prøver derimod at sælge filmen på spæningen. Vil det lykkeds Clyde at styrte retsystemet i grus? Dette gør den også udemærket, men der er dog et par fejl. Filmen sætter ikke så meget fokus igen på, at vise forløbet ordenligt. Man mister tråden et par gange, og det er ærgeligt. Og slutningen er ikke som den burde have været. Filmen leder op til en stor afslutning, og det levere den desværre ikke. Men når det er sagt, så er der tale om en film, som hurtigt definere persongalleriet, har en fantastisk historie og gør det som man sjældent ser. Den får en til at holde med Clyde, og ikke med Nick, som egentlig burde være den gode. Dette er et stort plus.

Den får